Sosyal Medya Üzerinden Gerçekleşen Kişilik Hakkı İhlallerinde Gerçek Olmayan Vekaletsiz İş Görmenin Diğer Hukuki Sebeplerle Karşılaştırılması

##plugins.themes.academic_pro.article.main##

EBRU KOYUNCU SİNANLIOĞLU
Prof.Dr. Hüseyin Hatemi

Özet

İletişim araçlarından biri olan sosyal medyanın kullanımının her geçen gün giderek artmasıyla birlikte, sosyal medya üzerinden gerçekleşen kişilik hakkı ihlalleri de artmıştır. Mevzuatımızda, sosyal medya üzerinden gerçekleşen kişilik hakkı ihlalleri karşısında başvurulacak korunma yolları hem genel hükümler de hem de özel hükümler de düzenlenmiştir. Bu çalışmada, sosyal medya üzerinden gerçekleşen kişilik hakkı ihlalleri kapsamında zarara uğrayan kişinin, ihlali gerçekleştiren kişiden bu saldırı dolayısıyla elde ettiği menfaati vekâletsiz iş görme hükümlerine göre kendisine verilmesini talep edebileceği açıklanmıştır. Doktrinde ve uygulamada ileri sürülen görüşlere yer verilerek, gerçek olmayan vekâletsiz iş görmenin hukuki niteliği değerlendirilmiştir. Ayrıca, gerçek olmayan vekâletsiz iş görme kurumu; haksız fiilden, sebepsiz zenginleşmeden ve sözleşme borcuna aykırılıktan doğan diğer taleplerle karşılaştırılmıştır.

##plugins.themes.academic_pro.article.details##

Nasıl Atıf Yapılır
KOYUNCU SİNANLIOĞLU, E., & Hatemi, P. H. (2021). Sosyal Medya Üzerinden Gerçekleşen Kişilik Hakkı İhlallerinde Gerçek Olmayan Vekaletsiz İş Görmenin Diğer Hukuki Sebeplerle Karşılaştırılması . Working Paper Series Dergisi, 2(3), 1-7. http://workingpaperseries.ticaret.edu.tr/index.php/wps/article/view/68 (Original work published 24 Eylül 2021)