Blokzincir Teknolojisinin Dış Ticaretteki Uygulama Alanları ve Hukukî Durumu Blokzincir Dış Ticaret Finansman Uygulama Örneği

##plugins.themes.academic_pro.article.main##

Dr. Öğr. Üyesi Vahit Ferhan Benli
Ali Rıza Yaman

Özet

İnsanoğlunun âdeta ezelden sahip olduğu kazanç şekillerinden biri de ticaret olmuştur. Sınırların çok net çizildiği ve insanın bir ülkenin vatandaşı olarak vasıflandırıldığı dönemden itibaren de “dış ticaret” daha bir önem kazanmıştır. Dönemin ilgi, istek, ihtiyaç ve kurumlarına göre şekillenen dış ticaret alanında günümüzde blokzincir teknolojisi de uygulanmaya başlanmıştır. Artık eski olarak vasıflandırılabilecek dış ticaret uygulamalarından kaynaklı birçok soru ve soruna cevap veren blokzincir teknolojisinin beraberinde getirdiği hukukî meseleler de ciddi bir şekilde tartışılmakta, bunlara çözüm üretilmeye çalışılmaktadır. Çalışmanın amacı, blokzincir teknolojisinin dış ticaret alanındaki uygulamalarını, yeni teknolojiye geçişin ekonomik sosyal felsefesini ve bunun hukukî sonuçlarını Türkiye İşbankası’nın gerçekleştirdiği ilk blokzincir platformu örneği üzerinden izah ve kritik etmektir.

##plugins.themes.academic_pro.article.details##

Nasıl Atıf Yapılır
Benli, D. Öğr. Üyesi V. F. ., & Yaman, A. R. (2021). Blokzincir Teknolojisinin Dış Ticaretteki Uygulama Alanları ve Hukukî Durumu Blokzincir Dış Ticaret Finansman Uygulama Örneği. Working Paper Series Dergisi, 2(3), 8-24. http://workingpaperseries.ticaret.edu.tr/index.php/wps/article/view/82 (Original work published 24 Eylül 2021)