COVID-19 EFFECTS ON INDIAN COMPANIES

##plugins.themes.academic_pro.article.main##

Sohail Ahmad
Recep Ali Küçükçolak

Özet

2020'nin başında yeni tip covid-19, çeşitli ülkelerin ekonomilerini vurmaya ve insanların hayatını korkutmaya başlıyor. 30 Ocak 2020'de Hindistan'da ilk koronavirüs vakası ortaya çıktı. Covid-19, Hindistan ekonomisini olumsuz etkiledi ve farklı sektörlere ait şirketlerin finansal performansı kötü etkilendi.
Araştırmanın temel amacı, bir pandeminin Hindistan Menkul Kıymetler Borsası'na kayıtlı şirketlerin mali başarıları üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Covid-19 yayılımı kontrol edilemez hale geldiğinden, Hindistan hükümeti için derin bir endişe konusuydu. Hükümete ülke çapında bir sokağa çıkma yasağı uygulamaktan başka seçenek kalmadı. Bu araştırma için seçilen şirketler HDFC Bank, Bajaj Finance Ltd, Hindustan Unilever Ltd, Infosys, Tata Danışmanlık Hizmetleri, Maruti Suzuki Ltd ve Tata Motors'tur. Bu şirketler finans, bankacılık, bilişim, otomobil ve tüketim malları sektörleri dahil olmak üzere farklı sektörlere aittir. Bu çalışmada, MSME'ler (Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler) ve ekonomi üzerindeki genel etki de incelenmektedir. Bu çalışma için nitel araştırma yaklaşımı kullanılmış ve ikincil veri toplama yöntemi kullanılmıştır.
Bu çalışmanın bulguları, Covid-19 döneminde Tata Motors, Maruti Suzuki ve Bajaj Finance Ltd'de net kar, toplam gelir, satışlar, giderler ve işletme karında önemli bir düşüş kaydedilirken Infosys, TCS ve Hindustan Unilever Ltd. karantina döneminde daha fazla düşüş oluyor ve bu şirketler karantina döneminden sonra toparlanmaya başlıyor. En çok etkilenen sektörler otomobil ve finans ve bankacılık sektörlerini içerirken, daha az etkilenen sektörler arasında mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler, BT ve tüketim malları sektörü yer alıyor. Genel ekonomi de bir düşüşle karşı karşıya kaldı ve borsalar kilitlenme döneminde kapanış endekslerinde düşüşle karşı karşıya kaldı.

##plugins.themes.academic_pro.article.details##

Nasıl Atıf Yapılır
Ahmad, S., & Küçükçolak, R. A. (2022). COVID-19 EFFECTS ON INDIAN COMPANIES. Working Paper Series Dergisi, 3(4), 95-110. http://workingpaperseries.ticaret.edu.tr/index.php/wps/article/view/215